RideElectric LogoRideElectric Logo
Af Rasmus B.
Skrevet 06/09/2022
Læsetid: 6 min
Indhold
Dame kører på el løbehjul

Sådan kører du på et el-løbehjul - 8 trin for begyndere

At lære hvordan man kører på el-løbehjul, er langt mindre kompliceret, end at lære hvordan man kører på cykel. Det fleste lærer det lynhurtigt. Med denne guide hjælper vi dig igennem de generelle trin, man skal huske, når man er nybegynder på et el-løbehjul. 

Trin for trin guide - Sådan kører du på et el-løbehjul

Trin 1 - Benyt det rette beskyttelsesudstyr

Mand bærer hjelm på el-løbehjul

Inden køreturen starter, er det vigtigt, at iføre sig det rette beskyttelsesudstyr. Omfanget af beskyttelse afhænger af føreren, samt hvor hurtigt man kører. 

Det vigtigste udstyr er hjelmen, uanset hvor kort eller langsom turen er. Faktisk er det blevet et lovkrav at bære hjelm på et el løbehjul. Hvis man kører under 20 km/t, er en helt almindelig cykelhjelm tilstrækkelig. Jo hurtigere man kører, des mere udstyr bør man have på. Kører man over 20 km/t, anbefales det, at man bruger en full-face hjelm . Derudover kan det også være rigtig godt at supplere med albue- og knæbeskyttere. 

Det er også en god idé, at bruge det rigtige fodtøj, når du kører. Sko, der er lukket godt til om foden, giver bedre fodfæste og kontrol, når du kører. 

Redaktionen anbefaler: 7 sikkerhedstips til at undgå styrt på el-løbehjul

Trin 2 - Kend dit el-løbehjul og dets funktioner

Mand tænder el-løbehjul

Sørg for at være bekendt med dit elektriske løbehjul, inden du kører på det i tæt trafik. Det er vigtigt, at du kan kende forskel på gashåndtag og bremse, skifte gear, og at du ved hvor ringeklokken/hornet sidder, samt hvordan du tænder forlygterne. Læs derfor manualen grundigt.

Vi kan anbefale, at du tager dit løbehjul med til en tom parkeringsplads eller et afsides område med meget lidt trafik, når du prøver det for første gang. På den måde kan du få føling for produktet, inden du bevæger dig ud i trafikken. 

Hvis du er usikker på, hvordan du holder balancen, kan du afprøve el-løbehjulet, mens det er slukket, og køre på det som et helt almindeligt løbehjul. Du lærer hermed el-løbehjulets styring, bremsernes følsomhed og din egen balance at kende. 

Trin 3 - Kontrollér at alt er i orden

Mand tjekker at el-løbehjul bremse er i orden

Uanset om det er din første gang eller 120. gang, bør du kontrollere, at løbehjulet er sikkert at køre på. Tjek at følgende elementer er i orden:

  1. Der er den rette mængde luft i dækkene.
  2. Løbehjulet er foldet korrekt ud og foldemekanismen låst ordentligt fast.
  3. Bremserne virker, som de skal.
  4. Der kommer ingen underlige lyde fra løbehjulet, som indikerer, at noget er i stykker.
  5. Batteriet er ladet tilstrækkeligt op.
  6. Hav en telefon med dig, i tilfælde af et uheld.
  7. Hav det essentielle værktøj med, hvis du skal ud på en længere tur. Det kan eksempelvis inkludere en cykelpumpe, lappegrej osv.

Trin 4 - Skub dit el-løbehjul i gang med et spark

Det er en simpel proces, når man skal få gang i sit elektriske løbehjul. Placér din ene fod på decket, brug din anden fod til at sparke dig i gang og tryk på gashåndtaget. 

De fleste el-løbehjul skal sparkes i gang og køre over 5 km/t, før motoren kan tages i brug. Herefter bruges farthåndtaget til at regulere hastigheden. Dog findes der el-løbehjul, som ikke skal skubbes i gang. Disse løbehjul kører med det samme, du trykker på farthåndtaget. 

Der er flere måder at stå på løbehjulet på, hvoraf nogle er mere sikre end andre. Du står bedst, når fødderne er placeret på en linje med enten venstre eller højre fod forrest.

Placeres højre fod forrest, vender du ryggen ind mod fortovet; på denne måde beskytter du din mave/indre organer, hvis du eksempelvis skal manøvrere udenom et sidespejl på en parkeret bil.

Trin 5 - Lav fart; drej og høj fart; læn 

Styret på løbehjulet hjælper på balancen, men det er dine fødder og ben, der gør størstedelen af arbejdet. Trækker du meget i styret, når du kører, kan det betyde, at du skal træne din balance. 

Styret er ikke designet til, at føreren skal dreje på det særlig ofte. Ved lav hastighed kan du bruge styret til at dreje; det kræver god balance og en evne til at fordele sin vægt korrekt.

Ved lidt hurtigere hastigheder over 9 km/t, bruges styret ikke til at dreje. Hold derimod styret lige, brug din kropsvægt og balance, og læn dig til den side, du ønsker at dreje.

Trin 6 - Læn dig tilbage og bøj i dine knæ, når du bremser hårdt op

Når du bremser hårdt op, er det en fordel, at bøje i knæene og lægge vægten til dit bagerste ben, som om du var ved at sætte dig ned. 

Det er mere sikkert at bremse på en lige strækning end i et sving. Så ret op, inden du bremser, hvis det er muligt. 

Under en opbremsning er bagbremsen mest hensigtsmæssig. Du opnår en maksimal bremsekraft, når baghjulet er tæt på en udskridning, uden at bremsen låser sig fast.

Forbremsen kan være en udfordring; hvis el-løbehjulet har kraftige bremser (som eksempelvis skivebremser), kan det potentielt sende dig over styret, hvis du griber for hårdt fat om forbremsen og ikke får balanceret dit tyngdepunkt.

Trin 7 - Accelerér med gashåndtaget og stå stabilt

hvordan man står korrekt på et el løbehjul

Du accelererer med gashåndtaget. Nogle el-løbehjul accelererer hurtigere end andre, så sørg for at stå stabilt med bøjede knæ.

Styret er med til at støtte din balance, men dine fødder og ben gør hovedparten af balance-arbejdet. 

Ved hurtige accelerationer fordeler du vægten på din forreste fod, mens du læner kroppen fremad. På denne måde trækker du ikke i styret, og undgår at det overbelastes.

Trin 8 - Undgå forhindringer, når du kører på offentlige veje

El-løbehjul har relativt små dæk, så det er vigtigt, at du lærer, hvordan du undgår huller, grene og sten på vejen. 

Øv dig på at lave hurtige og kontrollerede undvigelsesmanøvrer, men undgå at overkorrigere, så du mister ikke balancen og kolliderer med et andet køretøj.

Nogle gange kan forhindringer ikke undgås, og man må køre over dem. Det værste der kan ske, er at genstanden sætter sig fast i forhjulet, og at den pludselige opbremsning kaster dig over styret. 

Den bedste måde at håndtere dette på, er ved at flytte sin vægt til baghjulet, og trække styret hurtigt opad. Det gælder ikke om at skabe stor afstand mellem forhjulet og genstanden, men blot gøre forhjulet lettere.

Hvis du er nødsaget til at køre over en genstand, er det vigtigt at køre lige over det. Kører du over det med en skæv vinkel, er der større risiko for at fordækket skrider, og du mister balancen.

Øvelse gør mester

Det er intuitivt og nemt at lære at køre på et el-løbehjul - men det er vigtigt ikke at blive overmodig, bare fordi det hele går strålende derudaf. Selvom du føler, du har styr på det, kan der opstå uventede situationer i trafikken, og så er det vigtigt at vide, hvordan du skal reagere.

Med ovenstående tips er du godt klædt på til sikker kørsel på offentlig vej - men øvelse er essentielt får at mestre sit el-løbehjul og opnå maksimal sikkerhed. Øv de forskellige trin et sted, hvor der ikke er meget trafik, så du har styr på den, til når du skal ud i bytrafikken.

Husk at tjekke vores guide til de bedste elektriske løbehjul ud! Vi kan også varmt anbefale at anskaffe en lås til dit elektriske løbehjul.

Nyeste i Elektriske løbehjul