Elektriske cyklers popularitet er i stor fremgang og de er efterhånden blevet en fast del af bybilledet. Markedsanalyser estimerer, at markedet for mikromobilitet (med el-cykler i spidsen) næsten vil femdobles inden 2030.
Elektriske cykler er kommet for at blive, og de kommer unægteligt til at spille en nøglerolle i den grønne transportomlægning i byerne, men hvad er en el-cykel egentlig, og hvordan fungerer den?
I denne artikel dykker vi ned i el-cyklens konstruktion og kigger nærmere på de forskellige komponenter, der i samspil får cyklen til at kunne køre ved motorkraft. Vi besvarer også nogle af de oftest stillede spørgsmål, så du er godt klædt på, hvis du skal ud og investere i en elektrisk cykel.
I store træk ligner en el-cykel den helt normale cykel. Langt hen af vejen bruges de samme dele, og man træder stadig i pedalerne, som på en normal cykel. Men på elektriske cykler, er der interegreret elektriske komponenter, som hjælper dig med at skabe fremdrift, så du kan cykle længere - uden at blive træt.
De vigtigste elektriske komponenter du finder på en el-cykel er typisk:
Ofte er disse komponenter integreret så godt ind i selve designet, at man til tider kan blive i tvivl, om det rent faktisk er en el-cykel eller ej.
Selvom nogle tror, at en el-cykel fungerer næsten ligesom en scooter eller knallert, er det sjældent tilfældet. Du skal stadig træde i pedalerne for at komme fremad, men ved hjælp af en elektrisk motor, skabes der mere bevægelsesenergi, hvilket gør det meget lettere at komme fremad. Forskellen er især mærkbar, når der er vindmodstand og/eller du kører op af bakker.
Motorer på elektriske cykler kommer i forskellige udgaver og med forskellig trækkraft, der hver især har deres fordele og ulemper.
En hjulmotor er, som navnet indikerer, indbygget i navet på enten forhjulet eller baghjulet. De ses hyppigst i forhjulet, men flere ældre modeller har dem i baghjulet.
Navmotorens styrker ligger i, at den ofte er billigere og kræver mindre vedligeholdelse, da der er færre bevægelige dele inde i motoren. Den slider heller ikke lige så meget på eksempelvis kæden og gearsystemet.
Den største ulempe ved hjulmotorer er, at det er de færreste, der er integreret med cyklens gearsystem. For nogle føles en elektrisk cykel med navmotor også mindre naturligt, da det kan føles som om man bliver "trukket" fremad.
Centermotoren findes på langt de fleste dyrere modeller - og selvom den er mærkbart dyrere, så har den også sine klare fordele.
Centermotorens største fordel ligger i, at den er integreret med pedalsystemet ved kranken, hvorved den dynamisk kan samarbejde med gearsystemet og bedre tilpasse sig dit tråd. Du vil eksempelvis opleve, at den er meget mere effektiv en navmotoren til at køre op af stejle bakker eller accelerere hurtigt i lave gear af samme grund.
Ulemperne ved at vælge en centermotor er, at den er dyrere og at den slider mere på kæden og gearsystemet. Der er flere bevægelige dele i centermotoren, og det er også med til at gøre reparationer dyrere, hvis uheldet skulle være ude.
For at motoren kan skabe fremdrift, har den brug for strøm - og det får den fra et genopladeligt batteri. Der findes forskellige batterityper, men lithium-ion batterier er klart mest populære grundet deres høje energidensitet, langsomme selvafladning og lange livscyklus.
Batteriet kan være placeret flere forskellige steder på el-cyklen. Eftersom batteriet er en tung komponent, kan dets placering have en betydning for cyklens vægtfordeling og dermed også køreoplevelsen.
Du vil typisk se batteriet installeret enten under bagagebæreren, udenpå rammen eller integreret i rammen.
Har du ikke adgang til udendørs opladning i eksempelvis et skur eller en garage, vil det ofte være en fordel at vælge en el-cykel med aftageligt batteri. Så slipper du for at bære den tunge cykel indenfor eller op ad trapper, hver gang den skal oplades.
Har du derimod adgang til udendørs opladning, er et integreret ramme-batteri en god mulighed, da det er ekstra beskyttet mod både tyveri og regn.
Der er stor forskel på rækkevidden på elektriske cykler. Hvor nogle har en estimeret rækkevidde på blot 30 km, har andre en på over 100 km. Den største faktor der spiller ind her, er batteriets kapacitet.
Batterikapaciteten måles mest præcist i Wh (watt-timer). Flere forhandlere beskriver kapaciteten i Ah (ampere-timer), men det giver ikke et lige så præcist billede af kapaciteten, da den elektriske spænding (volt) har stor betydning for den reele kapacitet. Gå derfor altid ud fra Wh-beskrivelsen, hvor det fremkommer og hvis du skal sammenligne flere modeller.
Hvis du kender batteriets spænding (V = volt) og ampere-timer (Ah), kan du nemt udregne watt-timer (Wh) ved at gange de to tal. Det ser sådan her ud:
V * Ah = Wh
Her er et eksempel: SCO Premium E-Trekking har et 36V 17.4Ah batteri.
36V * 17.4Ah = 626.4Wh
Cyklen har dermed en effektiv batterikapacitet på 626.4Wh
Ikke nok med at batteriet ofte er den tungeste elektroniske komponent, så er det faktisk også den dyreste. Jo mere batterikapacitet du får, jo dyrere vil det ofte være. En el-cykel med et 600Wh batteri vil dermed ofte være mærkbart dyrere end en tilsvarende model med et 300Wh batteri.
Det er ofte på batterikapaciteten at de billigere modeller kommer til kortene, så det er en god idé lige at tjekke, om cyklens rækkevidde rent faktisk lever op til dine behov, inden du hopper på et godt tilbud.
Controlleren kan ses som hjernen, der får alle de elektroniske komponenter til at spille sammen. Controlleren bruger hovedsageligt strøm fra batteriet til at drive motoren, men den er ofte også knyttet sammen med displayet, bremsesensorer og PAS (Pedal Assist System).
Controlleren er knap så dyr som motoren og batteriet, men den kan være lidt indviklet at skifte ud selv, medmindre man på forhånd har ekstra kendskab til det.
At køre på en elektrisk cykel er nemt og intuitivt. I store træk er det ligesom kørsel på en normal cykel. Den store forskel er, at en sensor registrerer, når du træder i pedalerne, hvorefter der gives signal til motoren om, at den skal hjælpe med fremdrift. Du skal altså stadig træde i pedalerne for at aktivere motoren, men motorkraften gør det meget nemmere at komme frem i landskabet.
Det er i Danmark et lovkrav at der skal pedaltråd til at aktivere motoren. Dog er den såkaldte "gå-assistent" en undtagelse, hvor motoren må hjælpe op til 6 km/t, så du nemmere kan trække cyklen op af eksempelvis en stejl bakke.
En el-cykel har typisk flere gear og/eller hjælpeniveauer, som du selv kan justere efter behov. Denne indstllingsknap vil ofte være at finde på eller omkring styret, hvor der i øvrigt næsten konsekvent er et LED display. LED displayet viser ofte batteriniveau, hastighed, assistanceniveau og distance.
Et højt hjælpeniveau kræver mere energi og dræner derved også batteriet hurtigere, hvilket resulterer i en kortere rækkevidde.
Elektriske cykler er typisk tungere end normale cykler grundet de elektriske komponenter. Et batteri og en motor kan eksempelvis godt veje 5 kg eller derover, så der vil ofte være en mærkbar forskel. De er tunge at bære, men himmelske at køre på.
Ja, du kan sagtens cykle uden motorkraft på en elektrisk cykel. Det vil ofte være muligt at indstille hjælpeniveau (eller helt slå det fra) på cyklens styr. Nogle bruger kun assistance fra el-motoren, når de cykler op af bakker.
Ja, det er i Danmark et lovkrav, at el-cykler har et såkaldt PAS (Pedal Assist System). Det betyder, at motoren kun må hjælpe, når der er pedaltråd. Kan din elektriske cykel køre selv uden pedaltråd, er den dermed ikke lovlig på danske veje.
Det bør nævnes, at der er en undtagelse med det såkaldte "gå-assistent". "Gå-assistent" er en hjælpe-funktion, nogle el-cykler har, som gør det muligt at få assistance til at trække cyklen - eksempelvis op af en bakke - op til 6 km/t.
Du kan godt køre på en elcykel i regnvejr, og ligeledes kan du godt lade den stå udenfor i noget tid i let regnvejr. De elektriske komponenter på en elcykel er ofte godt beskyttet mod vind og vejr, men hvis du efterlader den udenfor i regnvejr en hel nat, er der en risiko.
Vi anbefaler, at du kigger nærmere på IP-klassificering (Ingress Protection), som beskriver, hvor beskyttet den enkelte el-cykel egentlig er i test overfor vand og støv. Vandtætheden svinger nemlig fra model til model, så det er vigtigt at tjekke specifikationerne igennem.