Batteriet er hjertet i et el-løbehjul og samtidigt også den dyreste komponent. Det dikterer hvor langt du kan køre på en opladning, men har også stor indflydelse på både hastighed og acceleration.
I denne guide går vi i dybden med de tekniske aspekter der tilhører el-løbehjul batterier og kommer med tips til at forlænge dets levetid. Til sidst svarer vi på ofte stillede spørgsmål, så du bliver klogere på batterierne.
Der findes hovedsageligt to typer af batterier, der anvendes i el-løbehjul: lithium-ion batterier og bly-syre batterier.
Lithium-ion batterier er den foretrukne batteriteknologi i moderne el-løbehjul. Disse batterier har flere fordele sammenlignet med bly-syre batterier:
Lithium-ion batterier findes både som aftagelige og indbyggede versioner i el-løbehjul. Aftagelige batterier giver mulighed for at tage batteriet med sig for at oplade det indendørs eller bytte det ud med et fuldt opladet batteri for at forlænge rækkevidden. Indbyggede batterier er dog ofte placeret i "stammen" af el-løbehjulet tæt på styret, hvilket giver et mere centreret tyngdepunkt og dermed bedre stabilitet og køreegenskaber.
Bly-syre batterier er en ældre batteriteknologi, der stadig anvendes i nogle el-løbehjul, primært i de billigere modeller. De har nogle ulemper sammenlignet med lithium-ion batterier:
På trods af disse ulemper kan bly-syre batterier stadig være et økonomisk valg for dem, der har et begrænset budget eller ikke har brug for den ekstra rækkevidde og ydeevne, som lithium-ion batterier tilbyder.
Når du er på udkig efter et nyt el-løbehjul eller vil sammenligne forskellige modeller, er der nogle vigtige batterispecifikationer, du bør være opmærksom på for at træffe et informeret valg.
Spændingen, målt i volt (V), angiver den elektriske "kraft" i batteriet. De fleste el-løbehjul på markedet har en spænding på enten 36V eller 48V.
En højere spænding giver bedre acceleration og topfart, da motoren kan trække mere strøm på et givent tidspunkt. Dog vil en højere spænding også bruge strømmen hurtigere og dermed reducere rækkevidden, hvis batterikapaciteten er den samme.
Ampere-timer (Ah) er et mål for, hvor meget strøm batteriet kan levere over tid. Jo højere Ah-værdi, desto mere energi kan batteriet gemme, og desto længere rækkevidde vil el-løbehjulet have, forudsat at andre faktorer som motoreffekt og dækstørrelse er ens.
Watt-timer (Wh) er produktet af spænding (V) og ampere-timer (Ah) og giver et mere præcist billede af batteriets samlede kapacitet.
Når du sammenligner el-løbehjul, er Wh et bedre mål for den potentielle rækkevidde end Ah alene, da det tager højde for både spændingen og strømkapaciteten. For at beregne Wh skal du gange spændingen (V) med ampere-timer (Ah). For eksempel vil et 36V batteri med en kapacitet på 10Ah have en samlet kapacitet på 360Wh (36V x 10Ah = 360Wh).
Det er vigtigt at bemærke, at den faktiske rækkevidde på et el-løbehjul afhænger af mange andre faktorer end batterikapaciteten alene, såsom motoreffekt, dækstørrelse, terræn, kørestil og brugerens vægt. Derfor skal de angivne rækkevidder fra producenterne altid tages med et gran salt, da de ofte er baseret på ideelle forhold og testscenarier.
Et batteri til et el-løbehjul kan være dyrt at udskifte, når det er udtjent. Derfor er det vigtigt at passe godt på dit batteri for at forlænge dets levetid så meget som muligt. Her er nogle tips til, hvordan du kan få det meste ud af dit el-løbehjulsbatteri.
For at optimere batteriets levetid anbefales det at holde opladningen mellem 30% og 80% så vidt muligt. Undgå at lade batteriet blive helt afladet (under 10%) eller at lade det stå fuldt opladet (100%) i længere perioder, da begge dele kan belaste battericellerne og reducere deres kapacitet over tid.
Hurtigopladere kan være fristende at bruge, da de kan reducere opladningstiden betragteligt, ofte ned til omkring halvdelen af tiden sammenlignet med en standard-oplader.
Men denne bekvemmelighed kommer med en pris, da den høje strømstyrke fra hurtigopladere kan generere mere varme og forårsage øget slitage på battericellerne.
På lang sigt kan dette føre til en reduktion af batteriets kapacitet og levetid. Derfor anbefales det at bruge den medfølgende standard-oplader, der typisk leverer en mere skånsom opladning.
Lithium-ion batterier fungerer bedst ved stuetemperatur og kan tage skade af at blive opladet ved lave temperaturer. Når temperaturen falder til frysepunktet eller derunder, bliver battericellernes interne modstand højere, hvilket kan forårsage uønsket kemisk nedbrydning under opladning.
Dette kan føre til permanent kapacitetstab og forkorte batteriets levetid. Hvis du skal oplade dit el-løbehjul i koldt vejr, så lad det først akklimatisere sig indendørs i nogle timer, før du sætter opladeren til.
Når du ikke bruger dit el-løbehjul, er det bedst at opbevare det indendørs i tørre og tempererede omgivelser. Fugt og ekstreme temperaturer, både varme og kulde, kan påvirke batteriets ydeevne og levetid negativt.
Høj luftfugtighed kan forårsage korrosion på batteriets kontakter og elektronik, mens varme kan accelerere den kemiske nedbrydning inde i battericellerne. Kulde kan som nævnt øge batteriets interne modstand og reducere dets effektivitet.
Redaktionen anbefaler: Vores tests af de bedste el-løbehjul på det danske marked
De fleste el-løbehjul har en rækkevidde på 20-40 km per opladning, mens dyrere modeller kan nå op omkring 60 km. Rækkevidden afhænger af faktorer som batterikapacitet, brugerens vægt, terræn og kørestil.
Et el-løbehjulsbatteri holder typisk mellem 300-500 fulde opladningscyklusser eller 3-5 år, afhængigt af batteriets kvalitet, brugsintensitet og opbevaringsforhold.
Nogle el-løbehjul kan skubbes manuelt uden strøm, mens andre med regenerativ motorbremse kan yde modstand, når man forsøger at skubbe dem frem.
Tegn på at batteriet bør udskiftes inkluderer markant reduceret rækkevidde (ca. 50% af den oprindelige), længere opladningstid, nedsat ydeevne såsom langsommere acceleration og lavere topfart, samt fysiske forandringer som buler eller misfarvninger på batteriet.
Et nyt el-løbehjulsbatteri koster typisk mellem 900 og 2000 kroner, afhængigt af løbehjulsmodel. Det er den dyreste komponent på el-løbehjulet.
Lithium-ion batterier fungerer bedst mellem 15 og 35 grader celsius. Under 0 grader kan man forvente mærkbart kortere rækkevidde. Over 45 grader bliver rækkevidden også ringere, og batteriet kan ældes hurtigere, men så høje temperaturer er sjældent et problem i Danmark.
De fleste el-løbehjul er dækket af en form for garanti ved køb, men dækningen af batteriet varierer fra forhandler til forhandler og mærke til mærke. Typisk kan man forvente 1 års garanti, men bemærk at kun normalt brug er dækket - skader forårsaget af f.eks. regn er ofte ikke inkluderet.
Døde el-løbehjulsbatterier må ikke smides i skraldespanden. I stedet skal de afleveres på en genbrugsplads, der tager imod den type batterier, da de indeholder kemikalier, som kan være brandfarlige.