RideElectric Logo
Rasmus Barslund fra RideElectric
Af Rasmus Barslund
Skrevet 14/09/2021
Læsetid: 7 min
Indhold
Kvinde står på Xiaomi Mi M365 elektrisk løbehjul nær vandet

Ekstraudstyr og tilbehør du SKAL have til dit el-løbehjul

I denne artikel kigger vi nærmere på noget af det mest essentielle ekstraudstyr til elektriske løbehjul. Tilbehøret gør din tur mere behagelig og hælper med at holde både dig og dit el-løbehjul sikkert, når du er på farten.

1. Hjelm

off-road el-løbehjul står ved en sø med en hjelm på styret

Gennemsnitlig pris: 200-600 kr

Selvom de fleste løbehjul på det danske marked topper ud ved 20 km/t, er det ekstremt vigtigt at anskaffe sig en hjelm. Flere studier viser, at over 40% af alle hospitalsindlæggelser relateret til el-løbehjul involverer hovedtraume, og chancerne for at slippe godt fra det er langt bedre, hvis du bruger hjelm.

Det er desuden blevet et lovkrav at køre med hjelm siden starten af 2022. Bliver du stoppet uden hjelm, lyder bøden på 1.500 kr.

Det er vigtigt, at finde en hjelm, der passer til din hovedstørrelse både for at den er behagelig og sikrer dig optimalt. Derfor anbefaler vi, at du måler din hovedomkreds, inden du køber en hjelm.

Det er desuden relevant at overveje, hvor meget beskyttelse du skal bruge. Kan dit løbehjul eksempelvis køre over 25 km/t, anbefaler vi en BMX/full-face hjelm, som også beskytter kæberegionen og er godkendt til voldsommere sammenstød.

Vi anbefaler:

2. Dækslim

Gennemsnitlig pris: 100-200 kr

Hvis du ikke kender til dækslim, bebrejder vi dig ikke. Det lyder som noget hokus-pokus men det er ekstremt brugbart og en god investering, hvis du kører med pneumatiske dæk.

Et punkteret dæk er et af de mest typiske vedligeholdelsesproblemer set med el-løbehjul - og når uheldet er ude, kan de være træls og langsommeligt at skifte et dæk. Dækslim er en billig investering, som kan bruges præventivt til både at undgå eller lukke punkteringer. Generelt vil du opleve en meget længere levetid på dine dæk ved brug af dækslim.

Sådan bruger du dækslim

  1. Skru støvhætten på ventilen af dækket og påmonter hovedet fra din flaske med dækslim.
  2. Pump ca. 120 ml dækslim ind i dækket (eller følg mængdeanvisninger på flasken)
  3. Rotér dækkene adskillige gange for at fordele dækslimen
  4. Pump nu dækket op til løbehjuls-fabrikantens anbefalede tryk (kræver en trykmåler)
  5. Aflås igen pumpehovedet og skru støvhætten på

Vi anbefaler:

3. Telefonholder

Gennemsnitlig pris: 100-200 kr

En telefonholder er utroligt handy at have på sit elektriske løbehjul - og så er det en billig investering. Hvis du har læst vores guide til sikker kørsel på el-løbehjul, ved du også, at vi anbefaler, man altid kører med begge hænder på styret. Med en telefonholder kan du nemt følge med i, hvad der sker uden at skulle hive din telefon op af lommen, hver gang den vibrerer. Jeg finder det især brugbart, når jeg skal bruge rutevejledning via Google Maps.

4. Reflekser

Gennemsnitlig pris: 19-50 kr

Vidste du at det er et lovkrav at du udstyrer dit el-løbehjul med en hvid refleks foran, en rød refleks bagved og mindst én gul eller rød refleks på hver side? På trods af at langt de fleste distributører proklamerer, at deres løbehjul er godkendte til offentlig vej, er reflekser en mangelvare. Hvis din model mangler reflekser, er det derfor et essentielt stykke el-løbehjul tilbehør at investere i.

Vi anbefaler:

5. Lås

el-løbehjul låst om lygtepæl med en kodelås

Gennemsnitlig pris: 150-450 kr

Hvis du parkerer dit elektriske løbehjul udenfor opsyn i offentligheden, er det helt afgørende, at du har en lås. Der findes en lang række forskellige låse i forskellige prisklasser, som hver især har deres fordele og ulemper. Nogle er tungere end andre, mens andre fylder mindre og er forsikringsgodkendte. Vi har skrevet en hel artikel om de bedste låse til el-løbehjul, du bør læse, inden du investerer i en.

Vi anbefaler:

6. Luftkompressor

Gennemsnitlig pris: 200-600 kr

Kører dit elektriske løbehjul på pneumatiske dæk, får du løbende brug for at pumpe dem for maksimal ydeevne og komfortabel kørsel. For at maksimere dækkenes levetid, er det vigtigt at du hverken pumper dem for meget eller for lidt.

Overpumpning fører til forringet vejgreb og øget risiko for mini-punkteringer. Desuden vil dækket ikke absorbere ret mange vejvibrationer.

Underpumpning fører ligeledes til forringet greb på underlaget og din rækkevidde vil dykke dramatisk, da der skal mere energi til at skabe den samme fremdrit.

Fordi du skal opnå det helt rigtige lufttryk (hvilket oftest er specificeret af modellens fabrikant), er det vigtigt at kunne måle lufttrykket (psi eller bar). Her kommer en luftkompressor ind i billedet. Faktisk findes der i dag en masse fine løsninger, som er billige og optager meget lidt plads. God vedligeholdelse af dine dæk er en investering, der nok skal tjene sig selv hjem igen på sigt.

Vi anbefaler:

7. Ringeklokke

Gennemsnitlig pris: 15-100 kr

Det er vigtigt at kunne sende hørbare signaler i trafikken. Om du skal overhale en cyklist, eller gøre en anden opmærksom på din position, så er det altid en god ide at have en ringeklokke installeret på styret. Ikke mange ved det, men på cykler er det faktisk et lovkrav.

Nogle el-løbehjul er udstyret med enten ringeklokke eller et digitalt 'horn', men der er mange modeller, som ikke er. Det er en billig investering og det er til gavn for både dig selv og andre i trafikken.

Vi anbefaler:

8. Kørebriller

Gennemsnitlig pris: 150-400 kr

Du kender det måske fra en cykeltur på landet en varm sommerdag. Der er masser af smådyr i luften og pludselig får du ét i øjet. Ikke noget med at det gør ondt og irriterer, så kan det også gå ud over balancen. Hvis du kører på et hurtigt løbehjul, bliver dette hurtigt et meget reelt problem i sommerperioderne. Det kan endda også bare være vinden, der i høj fart river tårerne ud af dine øjne, så de bliver tøre og irriterede. Når jeg er ude på en varm dag, ved jeg, at der er flere dyr i luften, og så husker jeg altid beskyttelse til øjnene.

Både solbriller, cykelbriller og normale briller med styrke kan fungere helt fint og du kan ofte slippe af sted med at bruge det par du lige har liggende i skuffen. Bruger du solbriller, kan det dog gå ud over dit udsyn, hvis de dæmper for meget, og har du med designerbriller at gøre, er det måske ikke så attraktivt at tage dem på, hvis de nu skulle falde af og gå i stykker.

En cykelbrille er den mest praktiske løsning her: de er designet for komfort og beskytter mod sol, vind, støv (og småkravl). Du kan endda også få nogle billige modeller med læsestyrke i, hvis synet er et problem. Hvis du ikke kan lide det look, cykelbrillerne har, kan du, som tidligere nævnt, altid bruge et par solbriller eller lignende.

Vi anbefaler:

Ekstraudstyr gør turen ekstra behagelig

Det kan diskuteres, om man absolut skal eje alt det ovenstående el-løbehjul tilbehør, men det er uden tvivl med til, at gøre køreturen mere behagelig på lang sigt samt forbedre sikkerheden for dig og andre. Der findes mange løsninger i diverse prislejer og selv hvis du arbejder med et stramt budget, kan du få alle produkterne ovenfor til under 1000 kroner.

Du kan eventuelt investere i det essentielle ekstraudstyr til en start og senere hen tilkøbe tilbehør som kørebriller eller en lås, hvis du finder behov for det. Jeg har personligt fundet stor gavn i alle de ovenstående slags tilbehør til mit elektriske løbehjul, og jeg mener at hver og én er godt givet ud, hvis man bruger sit løbehjul ofte.

Mangler vi noget? Send os en mail og så vil vi overveje at tilføje det til listen. Husk at tjekke vores guide til hvordan man kører sikkert på el-løbehjul.

Nyeste i El-løbehjul & Artikler