I denne artikel vil vi kort og enkelt forklare de gældende regler og lovgivning for elektriske løbehjul i Danmark. Reglerne i Danmark er lidt strammere end i andre lande, så det er derfor vigtigt, at du kender dem til punkt og prikke, så du undgår unødvendige bøder.
Der stilles både lovmæssige krav til dig som fører af et el-løbehjul men også til det elektriske løbehjul. De nedenstående regler trådte i kraft den 17. januar 2019 og har lige siden gjort sig gældende.
Først og fremmest er der en håndfuld regler, som du, som fører, skal sætte dig ind i. Det er vigtigt at overholde dem fyldest, da du ellers risikerer en bøde på 700, 1000 eller 1500 kroner.
* Det er tilladt for børn under 15 år at køre i følge med en voksen over 18 år.
Ikke nok med, at der er regler for hvordan du færdes på dit el-løbehjul, så er der også krav til selve løbehjulet.
Bøder for el-løbehjul er delt ind i to kategorier alt efter forseelsens alvorlighed.
Det er desuden værd at notere, at hvis politiet stopper et barn under 15 år, vil der blive taget kontakt til barnets forældre.
Der er en særskilt bødegruppe gældende for spritkørsel på elektriske løbehjul. For det første er det ekstremt farligt for dig selv at køre i påvirket tilstand, men det kan også få konsekvenser for andre i trafikken, hvilket netop er grunden til, at der slås hårdest ned på denne slags forseelser.
Hvis politiet stopper dig og mistænker at du har en for høj promille, vil du i første omgang på en pustetest. Kan du ikke gennemføre, eller er der evidens for, at du har en for høj promille, vil du få foretaget en blodprøve.
En førstegangsovertrædelse med en promille over 0,5 udløser en bøde på 2000 kr. Sker det igen, vil du få 4000 kr. i bøde. En tredje overtrædelse kan i værste fald resultere i en fængselsstraf.
De samme regler gælder for kørsel med ulovlige stoffer i blodet. Her er der blot nultolerance, så det mindste spor udløser en bøde.
Ja, fra den 1. januar 2022 blev det lovpligtigt at køre med hjelm på et el-løbehjul. Bøden lyder på 1.500 kr. hvis du bliver stoppet uden, så det kan varmt anbefales at anskaffe sig en.
Et stort studie med over 64.000 tilskadekomne cyklister konkluderede i 2017, at brug af cykelhjelm reducerede risikoen for hovedskader med omkring 50%. Vi anbefaler derfor altid, at man benytter en certificeret cykel- eller MTB-hjelm.
De samme regler som gør sig gældende for cyklister, gælder også for kørsel på elektriske løbehjul. Det vil altså sige, at du altid skal køre på cykelstien, såfremt der er en. Hvis ikke, skal du køre i kanten af vejen, som du normalt ville gøre på en cykel.
Aldersgrænsen, der giver dig ret til at færdes alene på offtenlig vej ligger på 15 år. Det skal dog siges, at hvis en person under 15 år er ifølge med en myndig, der udviser kontrol over situationen, er det også tilladt.
På skiltede lege- og opholdsområder er der ikke krav om voksent opsyn.
Det er ikke lovpligtigt at have en forsikring til dit elektriske løbehjul, ligesom det heller ikke er et krav for cykler. Det er dog meget vigtigt, at du undersøger med dit forsikringsselskab, hvordan de dækker, hvis du bliver involveret i en ulykke, der forvolder skade på andre. Dækningen er forskellig fra selskab til selskab, så det er vigtigt, at du undersøger det nærmere, da du i værste fald kan ende med at hæfte for skader (både ulykkesforsikring og ansvarsforsikring).
Nej, et elektrisk løbehjul skal som udgangspunkt ikke indregistreres. Bekendtgørelsen vedtaget d. 14/01/2019 ang. motoriserede løbehjul, stiller intet krav til registrering. Du kan læse mere om indregistrering her.
Redaktionen anbefaler: De Bedste Elektriske Løbehjul i Test
Du kan også få et overblik over de lovlige el-løbehjul her.