RideElectric LogoRideElectric Logo
Af Rasmus B.
Skrevet 13/12/2022
Læsetid: 4 min
Indhold
Grøn elektrisk cykel der står parkeret på gaden

El-cykel vs. el-løbehjul: Hvad skal jeg vælge?

Elektriske løbehjul og el-cykler er begge populære former for miljøvenlig transport til folk, som pendler i byen. Med et hav af modeller i forskellige prisklasser, kan det være svært at finde ud af, hvad der er op og ned.

I denne artikel sammenligner vi el-løbehjul og elcykler, diskuterer deres fordele og ulemper og hjælper dig med at træffe en informeret beslutning om, hvilken af dem der er bedst for dine behov.

Rækkevidde og batteri

Både el-løbehjul og el-cykler har genopladelige batterier, som driver deres motorer. Størrelsen og typen af batteriet kan dog variere mellem de to, hvilket kan påvirke deres rækkevidde og ydeevne.

El-løbehjul har typisk mindre batterier end el-cykler. Som følge heraf har de ofte en kortere rækkevidde,. De fleste elektriske løbehjul kan køre mellem 10 og 25 kilometer på en opladning. Nogle løbehjul i den højere prisklasse kan have større batterikapacitet, men det er ikke normen.

Elektriske cykler har derimod ofte større batterier, som giver en længere rækkevidde. De fleste elcykler kan køre mellem 25 og 50 kilometer på en enkelt opladning, selv om nogle high-end modeller kommer op imod de 100 kilometer pr opladning i ideelle forhold.

Med hensyn til opladning har både el-løbehjul og elcykler relativt korte opladningstider. De fleste løbehjul kan oplades fuldt ud på 2-4 timer, mens el-cykler kan tage lidt længere tid på grund af deres større batterier.

Samlet set har elektriske løbehjul generelt en kortere rækkevidde og mindre batterier sammenlignet med elcykler. Det gør derimod elcyklen til et bedre valg, hvis du skal ud på en længere tur.

Vinder: El-cykel

Pris

El-løbehjul og elcykler varierer i pris alt efter mærke, model og komponenter. Generelt er el-løbehjul dog billigere end elcykler.

El-løbehjul kan fås for så lidt som et par tusinde kroner mens de dyrere modeller runder de 10.000 DKK. De fleste el-løbehjul, der rent faktisk er brugbare som transportmiddel, kan dog fås til en overkommelig pris på omkring 4.000 DKK.

Elektriske cykler har derimod en tendens til at være dyrere. De helt billige modeller koster omkring 6.000 DKK mens adskillige højkvalitets-modeller koster over 30.000 DKK.

Med hensyn til den samlede værdi kan elektriske løbehjul og elektriske cykler begge være gode muligheder afhængigt af dine behov og dit budget. Elektriske løbehjul er typisk mere overkommelige i pris, men har måske ikke samme rækkevidde eller ydeevne som elektriske cykler.

Elektriske cykler er på den anden side ofte dyrere, men kan tilbyde en længere rækkevidde og bedre ydeevne. Det er vigtigt at tage hensyn til dine specifikke behov og dit budget, når du skal beslutte, hvilket produkt der er den rigtige for dig.

Vinder: El-løbehjul

Vægt og portabilitet

Mand der bærer på et elektrisk løbehjul der er foldet sammen

Der er typisk stor forskel på vægten på et el-løbehjul og en el-cykel. Til dels er det grundet den markant mindre størrelse på el-løbehjulet, men også det faktum at de elektroniske komponenter såsom motorer og batterier er mindre.

De fleste el-løbehjul vejer mellem 8-16 kg, og langt størstedelen kan foldes sammen til en relativt kompakt størrelse. Det gør dem ideelle som en deleløsning, sammen med offentlig transport, da de er nemmere at have med i tog eller bus.

Elektriske cykler er generelt langt tungere. De fleste vejer imellem 20 og 40 kg og nogle af de helt store modeller overskrider dette. Hvis du afhænger af en løsning, der kan løftes op og ned af trapperne til eksempelvis en lejlighed, bliver el-cyklen hurtigt træls. De kan sjældent foldes, så formfaktoren er betydeligt større.

Vinder: El-løbehjul

Fart og motorkraft

detaljeret nærbillede af en elcykels tråd og centermotor

Et af de mere interessante punkter er topfart. Dansk lovgivning tillader en maksimal hastighed på 20 km/t for elektriske løbehjul.

El-cykler, derimod, inddeles i to kategorier:

  • Almindelig el-cykel: Tophastighed på 25 km/t
  • Speed pedelec el-cykel: Tophastighed på 45 km/t

Klart de fleste speed pedelecs koster op imod de 30.000 DKK, så du skal være klar til at investere en god mængde penge, hvis du vil have en el-cykel, der kan køre hurtigere end 25 km/t, inden motoren slår fra.

Der findes adskillige el-løbehjul på det danske marked, der har en tophastighed på 25 km/t eller mere, men de er ikke godkendt til brug på offentlig vej af netop den grund.

El-cykler har typisk kraftigere (og tungere) motorer, da de skal drive et tungere køretøj.

Vinder: El-cykel

Hvad skal du vælge?

Udfra ovenståendee pointer, burde du nu bedre at kunne definere, hvad der dækker dine behov bedst.

Har du brug for en portabel, let og billig løsning til at komme fra A til B, så er el-løbehjulet i de fleste tilfælde det bedste bud.

Har du derimod brug for mere rækkevidde - eller er du generelt gladere for at cykle - så er en el-cykel oftest den rette løsning.

Nyeste i Elektriske løbehjul & Elektriske cykler